Wednesday, February 22, 2012

Lokaltidningen missförstår Danmark i Tensta?




















Artikel: Lokaltidningen Mitti Tensta-Rinkeby 12 02 21.


Vårt grannland Danmark har beslutat att skänka ett offentligt konstverk till Tensta. Man gör det med anledning av sitt ordförandeskap i EU våren 2012. Ordförandeländer brukar satsa pengar på kultur för att väcka uppmärksamhet och good will. Det unika i detta fall är att Danmark har valt Tensta av alla platser i Sverige. Det är bara vi som får en granngåva.


Istället för att uppmärksamma detta speciella tillfälle. Och istället för att följa ett par av Danmarks intressanta konstnärer i arbetet med konstverket så väljer Lokaltidningen Mitti Tensta-Rinkeby att spekulativt försöka piska upp en konflikt med Danmarks Ambassad i Stockholm. Tidningen påstår att Danmarks officiella EU-site på nätet skildrar Tensta på ett negativt sätt och man letar fram en ung aktivist som påstår att "danska tjänstemän och konstnärer fått en snedvriden och fördomsfull bild av Tensta". Se artikeln här ovan.

Här är texten Lokaltidningen inte gillar: http://eu2012.dk/en/EU-and-the-Presidency/Culture/culturalcalender/Sverige/TENSTA

Ministerrådet Bent Graff på Danmarks Ambassad i Stockholm har bett mig att publicera hans svar till Lokaltidningens journalist. Här är det:

”Vi har med nogen forundring læst din artikel. Hele historien er desværre så langt fra sandheden som den kan være. Du citerer mig for udtalelser som jeg ikke kender til og du citerer en hjemmeside for formuleringer der ikke står at læse på hjemmesiden. Vi har udvekslet synspunkter om dette via mail. Hvis du offentliggjorte disse mails fulde tekst ville dine læsere kunne se, at sagen altså ikke forholder sig som du siger og skaber et negativt indtryk af Danmark, som vi må tage afstand fra.


Vi havde håbet, at du ville fokusere på det projekt som kunstnergruppen i samarbejde med lokale Tensta beboere er ved at forberede og som har et andet formål: At skabe dialog og forståelse og modvirke det stereotype billede af Tensta.


Sidst, men ikke mindst: Det er egentlig lidt ligegyldigt hvad ambassaden måtte sige og mene. Det er lokale Tensta beboeres projekt, deres virkelighed og deres syn på situationen. Det burde du have holdt dig til.


Vi vil selv viderebringe dette via lokale Blogs og samarbejdspartnere i Tensta.


De bedste hilsener
Bent”

Det är tråkigt att Lokaltidningen inte tillsammans med oss kan glädjas åt en unik kulturgåva. Liksom många andra tjänstemän och makthavare bor inte tidningens journalister här och känner inte folk i Tensta så det kan lätt gå snett i rapporteringen härifrån. En sak är dock enkelt att hålla i minnet även som utomstående reporter: man hjälper inte Tensta genom att förneka att stadsdelen har sociala problem. Det är bara genom att uppmärksamma problemen som man kan göra något åt dem. Lokaltidningen Mitti Tensta-Rinkeby brukar vara bra på det.

1 Comments:

Anonymous Björn Erdal said...

Du Gregor är för diplomatisk när du beskriver lokaltidningen Mitt i:s agerande. De missförstår inte Danmark, de feltolkar medvetet.

Den text som tidningen hittat på nätet säger sig inte beskriva Tensta, den beskriver bilden av Tensta. Inget nytt med det. Den fördomsfulla bilden av Tensta är ett faktum, fråga vem som helst. Vi tenstabor är medvetna om den, och vi kämpar mot den.

Men vad ska vi då säga om lokaltidningen egna texter? De utger sig för att beskriva verkligheten i Tensta, men är rena svartmålningen. För tre veckor sedan läste vi på Mitt i:s förstasida ”Hjulstaskolans lärare i skräck” till en bild på skolhuset fotograferat som ett fängelse utan en enda människa. Nästa vecka en öde nattbild på Hjulsta torg, ”Många brott vid Hjulsta station”, där Hjulsta pekas ut som den näst farligaste platsen i hela staden.

Vem är det alltså egentligen som vinklar nyheter och statistik för att ge mesta möjliga negativa bild av Tensta och tenstaborna? Vecka efter vecka?

Nu försöker lokaltidningen låtsas vara på vår sida genom att hetsa mot danskar. Det är billig kampanjjournalistik som bara kan förstöra. Orättvist och oansvarigt, men tyvärr inte ovanligt när det gäller lokaltidningen Mitt i.

12:52 AM  

Post a Comment

<< Home

Jag har placerat min blogg i Tensta på bloggkartan.se